Drvo aluminijum stolarija

Ral ugadnja - montaža

Ral ugadnja - montaža!

Osnovna svrha RAL ugradnje je ušteda energije i sprečavanje pojave vlage i njenih posledica.

Pojava kondezacije i vlage

Korišćenjem tehnološki napredne profila najvećim delom su rešeni gubici energije kroz prozore i vrata, međutim, ako je neadekvatno izveden spoj stolarije i zida može doći do pojave vlage.

Ono što ne vidimo je kondezacija unutar samog izolacionog nivoa, najčešće pur-pene, koja se koristi kao toplotna i zvučna izolacija prilikom ugradnje stolarije.

Naime, pur-pena svoju efikasnost može zadržati samo ako joj obezbedimo suve uslove, tj sprečimo preveliki dotok vlage iz vazduha koja prirodno cirkuliše sa toplijeg prema hladnijem, u ovom slučaju iz prostorija, kroz spojeve prema spoljnom delu građevinskog elementa.

IC termografski prikaz kuće
RAL ugradnja montaža
< >

IC termografski prikaz kuće

Toplim su bojama (od žute do crvene) označena mesta koja upućuju na povećane gubitke toplote, odnosno mesta gde postoje toplotni mostovi.

Pravilna ugradnja prozora i vrata

Prozore je potrebno ugraditi na spoljnu liniju zida kako bi toplotna izolacija fasade bila spojena sa okvirom prozora čime se gube toplotni mostovi na špaletama.
Otvor za prozor mora biti uređen masom za izravnanje kako bi zaptivka za vodonepropusnost mogla ekspanidrati i osigurati vodonepropusnost. Traka za zaustavljanje vazduha lepi se na okvir prozora i zid. Na prozor se još lepi profili za završetak fasade. Okvir prozora postavlja se pre završnog sloja fasade i ne treba imati vodonepropusna svojstva.
Povraćaj cene ovog načina ugradnje siguran je u samo jednoj godini grejanja. Ugovorite kvalitetnu RAL ugradnju, osigurajte dugogodišnje garancija na vazduhu i vodonepropusnost.

Dnevna kondezacija

U roku 24 h, kroz otvor fugne širine 1mm i dužine 1m, koja nije paronepropusni izolovana sa unutrašnje strane, u građevinski element - zid, kondenzuje se otprilike 360g vode! To može dovesti do pojave plesni, gljivica, truleži ili curenja vode iz zida ispod novo ugrađenog prozora.